O banatolozima i banatofilima

I banatolozi i banatofili su pre svega Banaćani. Osnovna karakteristika koja banatologe čini banatolozima jeste sistematičnost u izlaganju. Banatofili, kao što im ime kaže, prosto vole Banat i teže Banatu.

Pročitaj »

Banatski prozori

Koliko god da pereš i ometlavaš banatske prozore, oko njih se uvek isprede najfinija mreža paučine, a na samim staklima se stvori suvi premaz banatske prašine (nije zlato, ali liči). Nisu to sad ne znam kakva arhitektonska rešenja (mada ima i zakonom zaštićenih primeraka), obično su okna obična, drvena,

Pročitaj »

Banatska osamljenost nedođijska

Nema u Banatu mnogo usamljenih, ali osamljenih je na pretek. Ovde se preko dana svi raštrkaju po kotarkama, tavanima, prednjim i zadnjim dvorištima, baštama, budžacima, podrumima, voćnjacima, što svojim, što onim kod komšija. Noću je stvar veoma slična. Babe se obično zamandale već u šes’, posebno zimi. Jedva ih dovičeš.

Pročitaj »

Banatska poezija

Nije pesništvo stvar izbora, nema tu nikakve odluke, tek titraji božanskog usuda. Ipak, ništa ne osvetli tragove smisla i svetovnog i svetog bivanja više od veštog pesnika. Neizrečeno kao da se prikriva i istovremeno otkriva u tim spretnim jezičkim figurama.

Pročitaj »

Banatski lajfstajl

U Banatu se u najranijem dobu izlažeš određenim uticajima koji kreiraju tvoju ličnost u banatsku. U zavisnosti od toga kada si se rodio, po izlasku iz porodilišta (ne brinite, ne porađamo se više po atarima i budžacima) te dočeka 40 stepeni, sad da li u plusu da li u minusu kažem zavisi od meseca rođenja, i tu odmah shvatiš da je život u Banatu borba (sebe sa samim sobom).

Pročitaj »

O nekim banatskim vrednostima

U Banatu tegle služe za dunst, a ne da se u njih ulivaju kašaste tečnosti od voća, ili kakve špiritus – limunade. Zaista, trendovi su čudo i sama im nebrojeno puta podlegnem, pokušavajući da svoju višedimenzionalnost svedem na instagramski flat lay i smuti u tegli. I da me neko ne shvati pogrešno, ne radi se ovde zaista o teglama, već o principima.

Pročitaj »

Početak jedne spore priče o Banatu

Za razliku od već istrošene ideje lokalpatriotizma, mene da vam o Banatu pričam vodi ideja banatskog lokalanarhizma, ali sve više shvatam da mi se, barem trenutno, životna (s)misija svodi na to da vam objasnim ovaj jednostavan banatski život, koliko toliko.

Pročitaj »