Pamuk + pčelinji vosak

Voskirane pamučne krpice su jedan od tradicionalnih, ali i zaboravljenih, upotrebnih predmeta čija je osnovna namena čuvanje svežine hrane. Osim pamuka, pčelinjim voskom se vekovima impregnirao i papir, za različite namene. Prednost voskiranog pamuka je svakako mogućnost višekratne upotrebe. Proces izrade Sonja Clay, Cloth and Poetry krpica je spor i detaljan. Posteljni pamuk brižljivo odabranog dizajna se impregnira sterilisanim pčelinjim voskom kontrolisanog kvaliteta i time se dobija ekološka zamena za plastičnu foliju. Krpice uz redovnu upotrebu i pravilno održavanje traju i do godinu dana.

U svakom setu se nalaze tri voskirane pamučne krpice, približne veličine oko 25cm x 25cm i 30cm x 30cm. Za sad je poručivanje moguće preko Fejsbuk i Instagram profila, a u izradi je i onlajn prodavnica.

Krpice za sada dolaze u dva prepoznatljiva stila: retro-floral i minimal-modern, sa varijacijama na temu. Cvetovi sa jedne, i svedene linije i oblici sa druge, lako se uklapaju u različite kuhinjske ambijente. 

Ono što je daleko važnije jeste što upotreba ovakvih predmeta podiže svest o važnosti smanjenja količine otpada koji proizvodimo, ali takođe i većeg stepena prisutnosti u nečem naizgled običnom, ali neizmerno važnom – pripremanju i čuvanju hrane. 

Kupovinom ovih krpica doprinosite razvoju ovog sajta, podstičete prodaju poetske literature, proizvodnju lokalnih vina, prodaju autića i drugih igračaka i jedan vrt lekovitog i egzotičnog bilja u Srednjem Banatu. Doduše podstičete i proizvodnju sintetičkih plastičnih polimera (gramofonskih ploča).